ČO JE INŠPIRÁCIA A ČO KOPÍROVANIE?

júna 28, 2021



Pri úprave týchto fotiek som si uvedomila že sa dosť podobajú na fotky známej influrencerky a blogerky Eadie Blair. Určite ju mnohí poznáte, pretože je to jedná z tých blogeriek, ktorá miluje farby ako ja  ( aj keď nato nevyzerám). Ona má tiež rada farebné outfity a k tomu zaujímavé pozadia, ktoré občas ladia z outfitmi alebo s nimi dokonca splývajú. No a keď som vlastne pri úprave fotiek zistila že sa to dosť na ňu podobá, tak ma napadla otázka kde je hranica medzi inšpiráciu a kopírovaním. Čo je vlastne inšpirácia a čo kopirovanie?

Tak teda podľa mňa je inšpirácia vtedy, ak Vás niekto inšpiruje. Ako mňa napr Eadie v tom že mám nosiť farby alebo hľadať zaujímavé pozadia či prostredia na fotenia. Ak si nájdem napr na pintereste inšpiráciu ako môžem dajme tomu skombinovať sukňu, pretože na obrázku v eshope sa mi páčila ale keď prišla tak zrazu som prišla nato že neviem čo k nej. Ako ju vlastne skombinovať aby som zachovala určité dékorum, vyzdvihla svoje prednosti a ukázala skutočnú krásu sukne a pritom ju nepotlačila. 

Ale kopirovanie je vlastne niečo úplne podobné. Nemyslíte? No tak napr.: Eadie fotí outfity pri jednofarebnej stene. To isté som urobila ja. Skopírovala som ju teda alebo som sa inšpirovala? Našla som pozadie, ktoré tak trochu splýva zo sukňou, ako to robí ona. Kopírovanie alebo inšpirácia? Podobný outfit som našla práve na pintereste, kde bola podobná sukňa a namiesto sandálok z mašľou boli klasické sandále. Modelka mala dokonca drdol ale nemala náušnice a ani náramky. Tie malé detaily tam proste chýbali. Tak čo? Je to kopírovanie alebo inšpirácia? 

Verím že aj vy sa inšpirujete na pintereste alebo u influrenceriek či blogeriek alebo ich kopirujete? Samozrejme že kopírovanie je niečo čo skopírujeme do poslednej bodky ale predsa len. Koľko z Vás ma teraz označí za kopírku? 

HĽADÁTE INŠPIRÁCIE  ALEBO KOPÍRUJETE INÝCH? KDE JE PODĽA VÁS HRANICA MEDZI INŠPIRÁCIOU A KOPIROVANÍM?


OOTD: EARRINGS, BRACELET: GATE 
TOP: SECOND HAND 
SKIRT: BONPRIX
SANDALS: SANDRA
BAG: BONPRIX









You Might Also Like

16 comments

  1. Hello!! Maybe I'm the only one who doesn't know this Eadie but I don't think you've copied her that maybe has a staff behind that tells her how to pose and where. She surely also has a professional who takes her photographs! :))
    Would you like to follow each other?
    fiftyshadesfashion.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Click in the her name. Its a new york stylisth and blogger.

      Thanks :)

      Odstrániť
  2. Beautiful outfit and great inspiration!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Myslím, že kopírování je hlavně v tom, kdy to vypadá opravdu úplně stejně a třeba se ještě vezme i hlavní pointa a význam od někoho jiného :). Ale když do toho dáš svůj osobitý vkus, myšlenku, tak už je to přece jiné :). Inspirujeme se každý nebo i čerpáme informace a zajímavosti odjinud :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kopírování je podle mě se absolutně ztotožnit, což neděláš... :)
    Jinak moc pěkný outfit.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Určitě si nemyslím, že bys byla kopírka. Toto je podle mě čistá inspirace!
    A musím říct, povedlo se, moc ti to sluší a ty fotky se opravdu povedly!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fotky jsou krásné :) Myslím, že ta hranice je tenká, ale pro mě je kopírování, když někdo udělá něco úplně do detailu stejně jako někdo jiný :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zajímavé zamyšlení se. Já si myslím, že v dnešní době internetu, sociálních sítí, instagramu, youtube a pinterestu je těžké přijít s něčím, co ještě vůbec nikde není, přijít s něčím novým a jiným. Je opravdu těžké být originální, protože se určitě někde najde alespoň jeden člověk, který bude tvořit, fotit, dělat něco dost podobného. Proto si myslím, že není nic špatného na tom se inspirovat (i když to může v některých případech vypadat jako kopírování) a něčím ten výsledek okořenit podle sebe, přidat tomu něco z nás, aby to bylo přeci jen trochu jedinečné. :)

    Mimochodem, já jsem z těch fotek úplně paf. Jsou moc povedené!

    E | Ve znamení býka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím to isté. A niekedy aj keď nevieme že nejaký ten človek nafotil niečo podobné tak stále to je inšpirácia. Len potom už je otázne kto sa inšpiroval-

      Odstrániť
  8. Jako bych článek psala já, naprosto s tebou souhlasím! Jinak moc chválím outfit, tenhle odstín modré ti sakra sluší! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Až tak som sa trafila do noty? Tak to som rada :)

      Odstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe