AKÉ DRUHY VLNY POZNÁME? A OD KEDY JE VLNA NA SVETE?

decembra 17, 2021

 


Ahojte Glam rodinka.

Keď som bola malá, tak si veľmi dobre pamätám ako moje sestry plietli svetre a vlnu sme mali snáď všade, pretože sa tomu tak trochu venovala aj moja mama. No a presne v období jesene a zimy je ten čas, kedy vyťahujeme pletené svetre, čiapky, rukavice ale aj vesty. A keďže sme si už vesty už prebrali, tak sa dnes zameriame priamo na vlnu. Ak ma sledujete dlhšie tak viete že rada zisťujeme históriu módy ale aj jej využitie v dnešnej dobe. 

Keď ľudia odhodili kožušiny a figové listy prišiel čas na vlnu. Táto tkanina je tu už medzi nami cez 12 000 rokov a aj napriek takému veku ju vždy radi nosíme, hlavne v období zimy, pretože jej unikátne vlastnosti nedokáže nahradiť žiadna tkanina, či už prírodná alebo syntetická. Keďže počas storočí vznikali nové plemená oviec a kôz, a začala sa spracovať aj vlna z králikov alebo lam, vznikali nové druhy vĺn. Preto ich dnes na trhu nájdete niekoľko a každá z nich má dokonca iné vlastnosti. Teraz si preberieme zopár typov vĺn, aby ste pochopili ten rozdiel. 

Tak napr Merino vlna, je lacnejšia ako kašmír, ale jemnejšia než mohér no zato pevnejšia než angora. Tento typ vlny sa používa nie len v zimnom ale aj letnom šatníku, pretože toto tenké vlákno je vo vnútri duté a na povrchu je členité. Čiže v zime pomáha zadržiavať teplo a v lete dovoľuje telu dýchať. Vlákna merino vlny sú totiž schopné absorbovať vysoké množstvo vlhkosti, čo prispieva aj k tomu, že je táto vlna veľmi obľúbeným funkčným materiálom. Z tejto vlny sa vyrábajú kabáty, obleky, separatné saká, svetre, šály a vreckovky.  

Kašmír alebo kašmírová vlna. Keďže kozy nevyprodukujú tejto vlny veľa a navyše ju čaká ešte ťažké spracovanie stojí táto vlna o čosi viac. Je to však jeden z najkvalitnejších materiálov. Je veľmi ľahká, jemná, skvele drží farbu a nevyťahá sa. Oblečenie z kašmíru vyzerá aj po rokoch ako nové. Investovať do nej sa vyplatí u zimných kabátoch - na prvý pohľad vyzerajú luxusne a v hrejivosti nemajú konkurenciu. Pokiaľ chcete, aby vám kašmír vydržal je potrebné sa o neho poriadne starať. Na vlne sa totiž môžu vytvoriť hrčky, takže ju treba pravidelne vyčesávať špeciálnou kefkou. Z kašmíru sa teda najčastejšie vyrábajú obleky, kabáty, šály, svetre, saká a vreckovky.


Angorská vlna. Táto vlna sa používa prevažne na pletenie. Ak si teraz predstavujete nejaký pletení sveter od starej mami, tak sa mýlite. Angorská vlna sa získava z plemena angorských králikov, preto má veľmi jemné chlpy, ktoré sú vyplnené vzduchom. Preto táto vlna skvelo zadržiava teplo a látka z nich je mimoriadne ľahká, nadýchaná a príjemná na dotyk. Táto vlna si vyžaduje však ťažkú údržbu. Ľahko sa zrazí, pĺzne, elektrostaticky sa nabíja a často púšťa chlpy, ktoré sú doslova všade. Na čistú angorskú vlnu preto narazíte zriedkavo – najčastejšie sa kombinuje s merino vlnou alebo bavlnou. Tie zvýšia jej odolnosť a zároveň zachovajú jej špecifickú jemnosť. S tejto vlny sa vyrábajú hlavne svetre, šály, ponožky a deky.


Aplacká vlna. Je to jedna z najkvalitnejších látok na svete. Pochádza zo srsti lamy alpaky. Na dotyk je vlna alpaka veľmi jemná, porovnateľná s kašmírom, avšak je značne pevnejšia. Každé vlákno je duté, vďaka čomu odev zadržuje teplo. Na rozdiel od ovčej vlny neobsahuje lanolín, a preto je populárna u alergikov. Nevýhodou tejto vlny je že je menej priedušná, preto  sa pri vyšších teplotách budete nadmerne potiť, no pri nízskych teplotách Vás príjemne zahreje. 


Ako však píšem hore tak vĺn je mnoho. Každá má iné využitie, výhody, nevýhody ale aj cenu. Vlna bola v stredoveku najbežnejším tkanivom. Dnes je vlna drahá, ale kedysi si ju mohol dovoliť aj bežný človek, pretože ako som Vám hore spomínala tak vlna sa brala z oviec, ktoré boli skoro v každej domácnosti. Aj keď nie je vlna taká pevná ako niektoré rastlinné vlákna, je pomerne pružná, takže si zachováva svoj tvar lepšie, odoláva pokrčeniu a dobre sa zakrýva. Vlna je tiež mimoriadne dobrá pri prijímaní farbív a ako prírodné vlasové vlákno je ideálna na plstenie. 

V dnešnej dobe je využitie vlny veľké. Ale mne sa najviac slovo vlna samozrejme spája zo svetrami, dekami, rukavicami, čiapkami, šálmi a cardiganmi. Preto aj ja som si pre dnešný outfit vybrala pletený cardigán. Je to veľmi teplý kúsok, ktorý si môžete obliecť aj na jar, jeseň ale aj zimu. Pozor si však musia dávať pozor dámy, ktoré majú väčšie svaly na rukách. 


MÁTE NIEČO Z VLNY? MÁTE RADI PLETENÉ CARDIGÁNY?


OOTD: KLOBÚK, ROLÁK, NOHAVICE, VESTA, OPASOK : SECOND HAND
TOPÁNKY, KABELKA: GATE








You Might Also Like

8 comments

  1. Mám ráda pletené věci. V zimě na ně nedám dopustit. Zrovna dneska jsem měla na sobě pletený svetr :) Netušila jsem, že je tolik druhů!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta pletená vestička vypadá nádherně, krásně doplnila celý outfit a určitě zahřeje. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Informačne veľmi prínosný článok, vdaka za info ohľadom vlny. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hezký outfit, super kombinace :) já z vlny mám nejraději kabáty, jsou elegantní a skvěle hřejou.

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hezký outfit, pletené věci mám moc ráda :)

    SmileThess

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vlněné látky na zimu miluji. Bez pořádného vlněného kabátu si nedokážu představit zimu. Jinak mám pár svetrů z jehněčí vlny z Woolovers, krásně hřejí, nekoušou a vydrží celé věky (nejstarší mám už tuším osmým rokem a je pořád jako nový). Nedávno jsem objevila i kouzlo merina, na zimní sporty jako spodní vrstva je perfektní, akorát mám trochu problém s tím, jak je merino hrozně citlivé na zacházení. Snadno se ožmolkuje a proděraví, což v poměru k ceně není žádná hitparáda...

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe