ČO SME ZISTILI POČAS PRVÉHO ROKU V ŠKOLE? POSTREHY A TIPY

júna 30, 2020



V septembri som Vám natočila video o tom čo všetko potrebujete pre prváka
 
no dnes už máme koniec školského roka a tak som sa rozhodla že Vám spíšem moje
 
poznatky z nášho prvého roku v škole. Presne dnes Lukaško odovzdal kvety a
 
čokoládu učiteľke, ukončil prvý ročník a mňa napadá toľko veci ktoré by sa
 
hodili do tohto článku že sa asi pustím do toho rovno aby to nebolo na dlho. 
 

AKTOVKA A PERAČNÍK: Na našu aktovku alebo skôr ruksak sa nemôžem sťažovať. Úplne mu postačila aktovka z dvoma zipsami a sieťkami na bokoch. Chcem však upozorniť na to aby ste svojím deťom vyberali aktovky ktoré majú vystužený chrbát pre pevné držanie tela. Naša aktovka to našťastie má. Ak však vaše deti majú problémy z chrbticou tak si vyberte vystužený chrbát alebo potom existujú aktovky na kolieskach. Čo sa týka zase peračníka tak náš Lukaško ich mal dve. Jeden klasický v ktorom mal ceruzky, pero pilot, gumu, farbičky, malé pravítko, strúhadlo. V druhom mal farbičky na výtvarnú s viac farbami, fixky, pastelky a tiež strúhadlo a gumu. Ceruzky sme mu kúpili 3 hrané aby sa dobre naučil držať pero, ceruzky a farbičky, takže aj farbičky boli trojhrane pre správne držanie. Ak máte v zozname pero Tornádo tak toto radšej vynechajte. Dáte za neho euro možno aj dve a o 2 mesiace kupovať nové pretože je to pero kde sa náplne nemenia a ešte Vám k tomu treba aj zmizik, takže peniaze navyše. Preto si zakúpte radšej PILOT aj keď je drahšie ale náplne si viete kúpiť aj z aliexpresu. Niektoré Vám vydržia mesiac, niektoré 4 mesiace. Ďalšou výhodou je že sa dá vygumovať pomocou vrchnáku. 

ZOŠITY A OBALY: Ak máte v zozname 4 zošity na písanie tak nato rovno zabudnite. Ja som ich počas roka dokupovala aspoň 5 k tým 4 zo zoznamu. Musíte si uvedomiť že uplynie nejaký čas než sa detičky naučia písať úhľadne a nerozťahovať. Preto je lepšie zakúpiť im aspoň 10 zošitov s liňajkami aby ste mali pokoj na celý rok a čo sa týka matematiky a kockovaných zošitov tie Vám bohate stačia 3. Obalov si tiež kúpte viac, či už malých na zošity alebo veľké na čítanky, šlabikáre, matiku, prvouku, angličtinu a podobne. Tak isto Vám odporúčam aspoň 15. Nám sa stalo že tie farebné veľké obaly na šlabikáre nám vydržali len jeden šlabikár, takže keď Lukaško prešiel na šlabikár číslo 2 a čítanku tak sme museli kupovať nové obaly. 

VÝTVARNÉ POTREBY, TELESNÁ, PREZÚVKY A VRECÚŠKA: Na výtvarnú si určite zakúpte gumený obrus a plášť alebo nejakú zásteru. Dúfam že nemusím vysvetľovať načo je tá zástera. My sme ju nemali a Lukaško nám chodil s tričkom od farby domov a potom sa tá farba ťažko perie. Štetce sme zakúpili len obyčajný balík kde ich bolo asi 6. Výkresov sme mu dali 40 a domov doniesol ešte 10, je mi to jasné že to bolo pre tú coronu takže 40 bude určite stačiť. Nádobka na umývanie štetcov a potom vrecúško. Na telesnú výchovu sme mu kúpili cvičky z Deichmanu a poviem Vám že zhruba v novembri nám ich Lukaško doniesol späť a nebolo to preto žeby mu boli malé, to vôbec nie ale doniesol ich preto lebo sa mu roztrhala gumu ktorá je cez stred. Našťastie sa to dalo zašiť. Ďalej potrebujete biele tričko a teplákovú súpravu. Vrecúška sme potrebovali dve. Prvé bolo na výtvarnú a druhé na telesnú. 

UČENIE: Žijeme v dobe počítačov a internetu, preto ak chcete aby sa deti naučili čítať tak im prispôsobte dnešnú dobu. Večer s nimi čítajte knihy, ktoré ich bavia. Náš Lukaško číta napr u starkej Smelého zajka a doma zase knihu o technológii, čiže hasičské autá, lietadlá, vlaky, lode a podobne. Ďalšie čo môžete urobiť pre deti je to aby si písali s príbuznými či kamarátmi, cez viber alebo facebooku, tak sa naučia aspoň správnej gramatiky. Matematiku si zase precvičujte tak že im dáte počítať lentilky alebo nejakú dobrotku. Aby ste ma pochopili tak Vám to vysvetlím. Napr: dáte im na stôl 10 lentiliek, dáte im napočítať a potom im vezmete 4,5,6 proste nejaké množstvo a opýtajte sa koľko ich ešte ostalo a koľko ste zobrali. Ak sa budú zase učiť ktoré číslo je väčšie a menšie tak im povedzte že to znaky väčší a menší sú zobáčiky od vtáčikov. Ak je číslo väčšie tak ho vtáčik chce zjesť aby sa nasýtil ak je zase menšie tak ho chce len ďobnúť. Hore som Vám spomínala zošity. Je dobre aby ste mali aj doma nejaké zošity a s detičkami cvičili. Naši chlapci majú svoje zošity už od 3 rokov. Nevychovávam géniou ale učili sa písať vlnky, šikmé čiarky a podobne. A až časom abedecu tlačenými písmenami a čísla. A zhruba až teraz v škole sa Lukaško začal doma precvičovať písané písmo a od neho to chytil aj Miško, len tak sám. Takže cvičte aj doma a nenechávajte všetko na školy a učiteľky. 

Hrajte sa s deťmi na školy a učiteľky a žiakov. Ak sa niečo nové naučia tak mile radi Vám to predvedú a niečo nové naučia. Kúpte im aj tabule na písanie alebo im namaľujte stenu s farbou ako na tabuľu. Naučte deti že škola je hra a nie basa. Môžete im napr posadiť aj plyšáky na zem a nech učia plyšákov ale pri tom ich pozorujte aby ste vedeli kde majú nedostatky. 



To je pre dnešný článok všetko. Dúfam že som Vám pomohla a že sa poučíte z našich chýb. Dole do komentárov mi napíšte čomu ste sa naučili od deti vy v prvom roku na základnej škole. Teším sa na vaše komentáre a postrehy.






You Might Also Like

2 comments

  1. Zajímavé poznatky! Ať se ve škole nadále daří i v dalších ročnících. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem 😉 dúfam že bude úspešný tak ako v prvom a bude ho to baviť 😉

      Odstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe