PODĽA TARTANU SPOZNÁŠ ŠKÓTA

októbra 25, 2021




Ahojte Glam rodinka. 


Keď príde čas jesene a vidím tie opadané listy tak viem, že musím proste vytiahnuť niečo v károvanom vzore, pretože, ako som Vám pred rokom písala proste tento vzor vo mne vyvoláva pocit tepla, Vianoc, darčekov a podobne. Lenže tento vzor má aj nejakú tu históriu a ja som si ju naštudovala a teraz Vám ju trochu prezradím. 

Tento vzor tu bol už dávno, ale zhruba od 17. storočia sa začali jednotlivé kraje škótska odlišovať, a to práve inými farbami tohto vzoru. Čiže každý kraj mal svoju farbu a podľa toho ste vedeli z akého kraja, teda človek pochádza. Ak ste videli film Statočne srdce, kde Mel Gibson má na sebe kilt, práve s týmto vzorom tak to nebolo podľa skutočnej udalosti, pretože podľa autora film sa to odohráva v 13. storočí a, ako vyššie píšem tak tento vzor na kiltoch, a ako oficiálny vzor národa sa objavil práve až v tom 17. storočí. Keď však prišiel rok 1746 bol tento vzor oficiálne zakázaný, a preto sa Škóti začali búriť a práve tento vzor sa pri národnom obrodení začal vo veľkom nosiť ako znak, ktorý mal vyjadriť identitu daných ľudí. Károvaný vzor alebo Tartan, ako bol oficiálne tam nazvaný, bol povolený až v roku 1882, keď zem navštívil kráľ Jaroslav IV. a opäť sa začal nosiť vo veľkom, navyše sa stal a oficiálnym vzorom.

Ak sa znalcov módy opýtate kedy asi tento vzor spôsobil najväčší boom vo svete tak Vám zrejme povedia, že zrejme v polovici 70. rokov minulého storočia, pretože práve vtedy prišiel na výslnie punk, a ako všetci vieme alebo, teda pamätáme tak práve v tej dobe sa nosili roztrhané punčochy, koženky, trička s nejakými radikálnymi sloganmi a nohavice práve v tomto vzore. Možno Vás to prekvapí ale, nekorunovanou kráľovnou punku bola práve Vivien Westood. Ona, ako prvá začala tento vzor zaradzovať, ako prvá a postupne sa pridali aj iný. 

Tento vzor žije do dnes a môžeme ho objaviť už všade - od lodiček až po šaty, či tričko. Ak sa povie tartan alebo teda károvaný vzor tak si určite spomeniete aj na značku Burberry, ktorá vybudovala svoje impérium práve vďaka tomuto vzoru. 

Tartan zbožňoval aj môj najobľúbenejší módny návrhár Alexander McQueen, ale mohli sme ho vidieť už, aj u Marca Jacobsa, Victorii Beckham, Rachel Zoe alebo, aj Calvin Klein. 

PRE KOHO JE TENTO VZOR VHODNÝ

Ja osobne som zástanca hesla, aby každý nosil, čo chce, v čom sa cíti dobre a komfortne. Ale aj dnes Vám prezradím, kto by tento vzor mal vynechať. Ak máte rovnejšiu postavu, ale máte menšie krivky tak tento vzor Vám skvelo sadne, pretože práve vhodne zvolenému vzoru si môžete opticky prvky pridať. Pozor si však dávajte nato, kde tie krivky máte a, kde tento vzor práve použite, pretože môže tie krivky zvýrazniť až príliš alebo poukáže na vaše nedostatky.

PS: sledujte ma na IG, kde budem robiť live o štýle, móde a trendoch. Môžete si zakúpiť aj členstvo, ktoré Vám prinesie výhody. 

MÁTE NIEČO V TOMTO VZORE? NOSÍTE HO AJ POČAS ROKA ALEBO LEN NA JESEŇ A ZIMU? 


OOTD: HAT: ALIEXPRESS
DRESS: MANZARA.SK
BAG: DRUHÁ RUKA
BOOTS: OBUJ.TO









You Might Also Like

14 comments

  1. Tartan je na podzim a zimu jako dělaný! Dlouho jsem toužila po kolové nebo půlkolové sukni s kostkami. Loni jsem jednu tartanovou pouzdrovku našla u mamky ve skříni. Dost jsem si ji oblíbila, takže jestli letos někde narazím na kolovou, asi půjdu i do ní. Je to krásný, nadčasový vzor, a velmi mi evokuje Vánoce. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám ešte jednu sukňu ale zo sekáča :D A presne tento vzor je úplne top na Vianoce :)

      Odstrániť
  2. Byli jsme ve Skotsku a tam jsme to viděli hodně často. Samozřejmě i kilty. Prý pod tím nenosí spodní prádlo :D... Ségra si koupila typickou skotskou šálu :) Moc ti to sluší

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) Ja som bola len v Londýne ale rada by som išla aj do Škótska :)

      Odstrániť
  3. Andrejko, moc hezké a sluší Ti to. Kostky jsou nadčasový vzor, ten lze nosit pořád. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento outfit se ti moc povedl a ráda jsem se dozvěděla něco nového. Šaty jsou krásné, kabelka se k tomu parádně hodí a to popadané listí tomu dělá skvělé pozadí :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  5. You look amazing, I love your outfit :)


    Sandy GOLDEN SHIMMER

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Wow, tak tenhle outfit má opravdu šmrnc! :) Moc ti to sluší a podzimní fotky se povedly. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teda, tobě to tady tak sluší! Ty listy, ta červená, jakože wau!

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe