AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ SAKO??

decembra 06, 2021




Ahojte Glam rodinka.


Vo vlogu som Vám ukazovala toto božie sako, ktoré mám za 0,30€. A konečne prišiel ten čas, pretože ho dnes vidíte v tomto článku a preto ma napadol článok na tému sák. Opäť tu budeme mať niečo z histórie a niečo zo stylingu. V tomto článku a pri tomto saku platí opäť pravidlo že na veľkosti nezáleží, pretože sako je vo veľkosti 41. Takže opäť o pár čísel väčšie. Ak teda neviete o čom to tu teraz píšem tak tuna je článok, kde som to vysvetlila. Ale ideme teda nato. 

Možno to bude pre niekoho prekvapenie ale saká ako samotné prvky tu nie sú dlho. Sú tu zhruba od roku 1800, kde ich nosili veslári na prestížnych anglických univerzitách. V tej dobe však saká nemali žiadne aplikácie, ramenné vypchávky, vetriace otvori či dokonca pošívky vzadu. Ak si pustíte nejaký historický film a v ňom vidíte veslárov, tak si môžete všimnúť že v tej dobre, boli saká pravažne v zložení 3 zlatých gombíkov, modrej alebo nejakej veselešej farby. Samozrejme že povedomie saka sa rozšírilo aj ďalej, až do katedrál škôl, kde ho začali nazývať Letterman blaizer. V roku 1952 sako konečne debutovalo v článku o bundách, ktoré nosil cambridgeský Lady Margaret Boat Club. Tieto bundy boli prerobené do žiarivej červenej, odtiaľ dostala prezývku „blazer“.
Odtiaľ sa sako dostalo cez Atlantik a nakoniec sa premenilo z univerzitnej nevyhnutnosti na základ šatníka pre rôzne aspekty nášho života – počnúc kanceláriou. Ženy nosia obleky už asi 150 rokov . V 70. rokoch 19. storočia bola herečka Sarah Bernhardt stredobodom mnohých kontroverzií, keď si obliekla nohavicový kostým na mieru pre maľovaný portrét. V 20. storočí ženy prijali tento vzhľad a začali nosiť dlhé sukne s vypasovanými bundami. Dámske obleky však neboli schválené módnym priemyslom, až kým Coco Chanel v roku 1914 nenavrhla zdobené sako a zodpovedajúcu sukňu po členky.

Dnešný blejzer sa dostal do hlavného prúdu, keď André Courrèges vytvoril úplne prvý nohavicový kostým v roku 1964. Predtým si ženy zvyčajne šetrili nohavice na bežné, súkromné ​​príležitosti. Keď sa nohavicový kostým v 80. rokoch stal bežnejším – populárnym vo filmoch ako Working Girl a Baby Boomer – blejzre boli prerobené v rôznych farbách, výtlačkoch a siluetách. Akonáhle sa prevalili 90. a 20. roky, mnohí dobrodružní tvorcovia trendov zahodili zábrani a začali tvoriť všeliaké štýly, kde hlavou úlohou boli práve saká. 


A teraz niečo zo stylingových rád. Keďže saká nám tu ostali do dnes a po minulé dva roky, sa tieto kúsky zaradili aj do športového štýlu, vďaka kombinácii z košeľou a cyklistickymi nohavicami, Vám dnes prezradím ako si správne vybrať sako. 

Ako prvé je vhodnosť alebo teda na akú príležitosť by to sako malo byť.

Správne sako by malo, krásne obopínať postavu ženy, ukázať jej krásny pás, siahať by malo po bedrovú kosť, rukávy by mali byť zase po prvý klb palca. Tieto saká, sú klasické, takže sa hodia na všetky príležitosti, ako oslava, práca, módna prehliadka, obed či večera z priateľmi. 

Po druhé tu máme však aj nadrozmerné saká, ktoré sú veľmi populárne, hlavne pri hore spomenútom športovom type. Tu by ste sa mali riadiť pravidlom, ktoré hovorí že ak máte veľké ramené, je dlhé tak pás by mal byť úzky. Ale my už predsa vieme že v dnešnej dobe sa dá pomocou opasku, šnúrky, retiazky, dosiahnúť úzky pás. Jedine načo si dávajte pozor je to aký typ postavy teda máte. Ak máte širšie ramená, tak sako z vypchávkami vynechajte, a dokonca aj toto oversize sako. Zbytočne upútate pozornosť na ruky. Ak máte väčšie boky a zadoček, tak toto sako úplne top pre Vás, ak Vám siaha do pol stehien. Takže takéto klasické oversize alebo predĺžené sako, by Vám nemalo chýbať v šatníku.

Tretím bodom je materiál. Jeho výber záleží od sezóny a tak tiež príležitosti. Aj keď vieme že v dnešnej dobe vyrábajú krásne saká, z umelých vlákien, tak nič nie je lepšie ako sako z vlny. A na také výnimočné príležitosti, ako svadba, oslavy ale aj práca, sa práve takéto sako žiada. Ľahký ľan alebo aj hodváb, sú ideálne na letné dni. 

Tak to je všetko čo som Vám dnes chcela napísať. Dúfam že sa Vám článok páči. Ak si však neviete aj tak poradiť ako so správym výberom saka, tak mi píšte na IG alebo si zakúpte členstvo v Stylistke na doma, kde sa rozprávame o správnom strihu pre Vašu postavu, materiáloch, šatníku a podobne. 

Teším sa na Vás pri ďalšom článku či vlogu 

MÁTE SAKO? AKÝ TYP SAKA MÁTE V OBĽUBE? VIETE AKÉ SAKO SA VÁM HODÍ?


OOTD: SAKO, NOHAVICE, ROLÁK: SECOND NAND
ČIAPKA: ALIEXPRESS
TOPÁNKY, KABELKA: BONPRIX













You Might Also Like

9 comments

  1. Saka miluju! Dají se nosit snad se vším a vždycky se v nich cítím dobře. Jinak super článek. Jak píšeš, velikost je důležitá. Pro mě je hlavní, aby mi sedělo v ramenou a nevypadalo na mě jak pytel :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada že aj ty miluješ saká a že si vieš vybrať správne sako :)

      Odstrániť
  2. Moc pěkný, decentní outfit. Barevné podzimní sako jej krásně oživilo. Já mám raději bundy na zip nebo si vezmu trenčkot, když potřebuji být elegantní. Vždycky jsem měla dojem, že mi klasická saka přidávají kila a roky. Až loni jsem narazila na první pořádné sako, které nosím ráda. Má střih se zkrácenými rukávy a je na pásek, navíc z krásně jemné vlněné látky s hedvábnou růžovou podšívkou, a to nosím opravdu moc ráda. Chce to jen najít si to svoje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je super že si také sako našla. Každý si musí nájsť svoje. Presne tak :)

      Odstrániť
  3. Pohledy do módní historie mě moc baví. Ty jsi studovala nějakou návrhářskou školu, nebo je to jen koníček? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to koníček. Veľmi som chcela študovať módne návrhárstvo alebo styling ale nedalo sa :)

      Odstrániť
  4. Moc krásný outfit, úplně můj styl. To sako je nádherné!
    Sama mám sak několik a hrozně ráda je nosím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada že máš viac sak :)Ja ich mám tiež niekoľko. Ani polku som tuna ešte neukázala :D

      Odstrániť
  5. Saka moc nenosím, mám jich opravdu jen pár, ale moc se mi líbí, jak jsi ho ty zkombinovala. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe