KEDY SME OBJAVILI KOŽU? A AKO SI SPRÁVNE VYBRAŤ KOŽENKOVÚ SUKŇU?

novembra 01, 2021

 



Ahojte Glam rodinka.


Mnohé určite viete, že mám aj druhý blog, ktorý sa venuje prevažne trendom či novinkám zo sveta módy, krásy ale aj bývania. A dnes tu budem spomínať aj trend, ktorý ste videli v uliciach. Ak ma sledujete na Instagrame, tak práve tam som Vám spomínala že existuje viac druhou trendov. Ak ma teda ešte na Instagrame nesledujete tak potom ma určite tam odberajte, pretože každú stredu a piatok robím Live. 

Ale späť k veci. Jedným z tohto ročných trendov je kožený či koženkový materiál. Je jedno či máte kožené nohavice, sukne, košele, saká, bundy či šaty. Skrátka všetko, čo je s tohto materiálu je trendy. Ale kde sa vlastne vzala koža? A kto ako prvý prišiel z koženou sukňou? To si dnes prezradíme v článku.

Aj keď robím samostatné videá o histórii módy tak teraz  Vám prezradím, kedy sa objavila prvý krát koža v histórii. V histórii sa píše že ako prvý tento materiál nosili Peržania ale podľa toho čo som si naštudovala tak tento materiál prevzali od porazených Médov, ktorí ho prevzali zase od Babylončanov. Médovia už poznali koženú obuv a nosili oblečenie z ovčej kože. Peržania si však obuv prispôsobili podľa seba a nosili teda vysoké kožené topánky siahajúce asi do tretiny lýtok a na hlave guľové kožené čiapky. No a po Peržanoch, Médov a Babylovčanov tu máme Krétsku módu. V tejto kultúre nosili kožený opasok, ktorý pridržiaval zásteru, ktorá sa často krát podobala na nohavice. Ich bojovníci nosili aj dokonca panciere, ktoré boli práve potiahnuté kožou. Ono všeobecne vieme že aj naši predkovia, teda ľudia zo stredoveku nosili kožu. 

AKO MÔŽETE NOSIŤ KOŽENKOVÉ SUKNE


Farba koženkovej sukne závisi od toho či chcete upútať pozornosť na bruško, nohy alebo práve naopak, či chcete tú pozornosť odviesť od spodnej časti, a opticky ju zúžiť. Ak už máte farbu vybranú, tak treba pozerať na strih, pretože každý strih svedčí inej postave. Ale o tom aký strih si vybrať sa s Vami rozprávam na instragrame na účte Stylistka na doma, kde sa dostanete ak si zakúpite členstvo. No a posledná vec je štýl. Ak ste romantická duša, tak si k takejto koženkovej púzdrovej sukni vezmite blúzsku, obyčajné tričko alebo sveter. Pokiaľ je ešte teplo, ale ak je už chladnejšie počasie tak na vrch si rozhodne zaobstarajte sako alebo kabát. Spolu zo sakom vytvoríte aj biznis look. Siahnite po lodičkách, sandáloch či ponožkových čižmách. Do ruky si zoberte buď listovú alebo kabelku do ruky. Ak ste rebelka, tak púzdrová sukňa nebude pre Vás. Vy máte radi volány a preto je skvelá sukňa z volánmi. K tomu tričko z nejakým rebelským nápisom, koženka a tenisky či botasky. No a potom tu máme meské, moderné dámy. Pre Vás tu mám tohto ročný trend a tou je plisovaná sukňa. Čo k nej dodať. K tejto sukni sa hodí všetko. Blúzska, top, tričko, sveter, koženka, kabát, čižmy, dlhé čižmy ale aj krátke, tenisky, botasky, lodičky ale aj sandále. 

Koženkové sukne sú medzi nami už nejaký čas a je potrebné sa o nich dobre starať aby Vám vydržali ešte nejaké tie roky. Skôr ako ju strčíte do pračky tak si prečítajte prvé štítky, za druhé nemusíte ju vždy strkať do pračky. Vezmite si vodu, s octom alebo alkoholom alebo mydlom a jemne ju očitite. No a potom stačia obyčajné vlhké obrúsky. 

  


MÁTE VO SVOJOM ŠATNÍKU KOŽENKOVÉ SUKNE? AKO ICH NOSÍTE? 


OOTD: BARETKA, SUKŇA, TOPÁNKY: BAZOS 

SVETER: SECOND HAND

KABELKA: SHEIN











You Might Also Like

6 comments

  1. I když to nejsou vůbec moje barvy, tobě to hrozně sluší. Jsi jedna z mála cz/sk blogerek, které se oblékají opravdu zajímavě, žádná nuda jako džíny, triko a tenisky, což já právě nemusím.
    Koženku miluju, mám sukně i šaty, ale ráda bych si jich pořídila i více :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já mám ráda pouze kožené bundy, jinak jinde tento materiál moc nemusím :D. Pěkný článek, je hezké dozvědět se něco i o historii :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ja som tiež mala rada len bundu a teraz postupne zaradzujem do šatníka všetko :D

      Odstrániť
  3. Kožené sukně se mi moc líbí, teď se tenhle trend dost často objevuje, ale hlavně obdivuji, jak ty vše umíš perfektně sladit! :))

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe