AKÁ BOLA MÓDA V STREDOVEKEJ BRITÁNII?

mája 02, 2022




 Ahojte Glam rodinka. 

 V nedávnom článku som Vám písala článok o tom prečo milujem Veľkú Britániu, no a dnes Vám prinášam niečo z Histórie módy práve Veľkej Británii. Pôvodne som chcela napísať článok o prvom krajčírovi, alebo módnom návrhárovi ale nič som nenašla. Takže to bude také veľké zhrnutie histórie. 

Začneme teda stredovekom, čiže od roku 1050, kde sú prvé zmienky o ošatení ľudí. V stredovekej Británii ženy ale aj muži nosili tuniky, plášte a legíny. Rokmi sa to však menilo, pretože zatiaľ čo na začiatku nosili tuniky dlhé, ku koncu ich nosili krátke, teda aspoň čo sa týka mužov. Ženy neustále nosili dlhé tuniky,,ktoré boli voľné no časom boli vypasovanejšie. Tuniky mali dokonca dlhé rukávy, z veľkým prierezom, ktorý siahal skoro po zem. Plášte dámy nosili na ramenách, ktoré boli zaviazané šnúrkou. Sprve nosili vlasy pod kapucňou, časom si však začali vlasy pliesť do vrkočov a dávali ich do sieťok. Celý účes však zavŕšili tenkou čelenkou,ktorá držala Hennim alebo tzv. burgunský čepec. Tento čepec mal aj závoj. Ako išiel čas tak aj Hennim sa menil a menila sa aj dĺžka čepca. Ak neviete čo je to teda ten hennim, tak je to vysoká kužeľová pokrievka hlavy. Ako píšem tak spočiatku mala tvar kužeľu, potom to bol iný tvar. Legíny sa nemenili vôbec. 

V období Túdorovcov sa toho zmenilo trošku viac. Dámy nosili šaty z ťažkého materiálu a brokátového zlata. Pás bol vysoko a výstrih už trošku hĺbší. Sukne mali vlečku, ktorú však mali pripnutú aby sa im ľahšie chodilo a aj preto aby sa zvýraznila kožušinová výšivka. Rukávy boli zase v tvare nepravidelného kužeľa. Skrátka boli úzke až po lakte, kde sa rozširovali. Kapucne sa tak úplne nezbavili. Tento krát však nosili kapucne s vysiacou ako keby záclonou, ktorá bola v predu vystužená drátenou a drahokamami zdobenou čiapkou. Prvá taká zmienka o oblečení s tohto období pochádza z obchodia Alžbety, okolo roku 1580. V tej dobe Alžbeta a dámy z vyššách kruhou nosili živôtok veľmi dĺhy, tuhy a sukne boli tiež vystúžené. Rukávy už boli v tej dobe obopnuté. No a dámy v tej dobe nosili stojáčiky na krku, Ak ste videli nejaký historický film tak viete o čom hovorím. 

O pár rokov prišli na svet korzety, ktoré siahali až príliš nízsko. V mnohých filmoch ste videli že dámy s týchto dob, mali korzety ktoré boli krátke, ale pravdou je že prvé korzety siahali nižšie. Rukávy na róbach boli krátke a preto s nich trčali krajky a stuhy. Sukne boli otvorené pod ktorými bolo vidno ešte spodnú časť sukne. Boli veľmi široké a tuhé. Dámy nosili v tej dobre aj spodničky. Boli to tie klasické veľké biele spodničky, ktoré vyzerali ako kraťasy. V tejto dobe však pokročila doba, čo sa týka vlasov, pretože si ženy začali vlasy natáčať na žhavé železá a aby tie účesy boli čo najzložitejšie, tak si dámy pripínali falošné príčesky. 


No a tu by som to nejak ukončila, pretože mám naplánovane pre Vás ešte zopár outfitov, ktoré mi pripomínajú Londýn. Takže potom pri ďalších outfitoch si rozoberieme ďalšie obdobia. Dúfam že sa Vám takýto náhľad do minulosti páčil, ak teda áno tak príďte aj nabudúce a možno natrafíte na pokračovanie Britskej módy. 


MÁTE RADI HISTÓRIU MÓDY? ČO VÁS ZAUJÍMA NA MÓDE NAJVIAC? 

OOTD: ČIAPKA: ALIEXPRESS

ŠATY: MANZARA

KABELKA: SECOND HAND

ČIŽMY: OBUJ.TO

 








You Might Also Like

2 comments

  1. Historie módy není úplně téma, o které bych se tak intenzivně zajímala, ale občas je fajn si něco v tomto duchu přečíst. :) Je to zajímavé, hlavně jak každá země má tu tradici trochu jinou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zajímavé historické okénko! Dozvěděla jsem se spoustu nových informací - díky za to :)

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe