FRANCÚZKA MÓDA - KEDYSI A DNES

apríla 22, 2022

 



Ahojte Glam rodinka. 

Viete že mojím snom je navštíviť Paríž a že ešte mojím väčším snom je zúčastnenie sa módnej prehliadky. Móda je pre mňa niečo čím sa môžem prejaviť, vyjadriť svoje pocity, emócie, môj relax, môj sen. A presne Francúzsko spolu z Londýnom sú miesta, ktoré sú môjmu srdcu najbližšie. Paríž je proste mesto módy, kde vďaka Christianovi Diorovi znovu povstalo Haute Couture, mesto kde Coco Chanel predviedla po prvý krát svoj kostým. Časi sa však menia a tak ma napadá otázka, či je vlastne Francúzsko ešte tou svetovou módnou veľmocou, na akú sme zvyknutí. Preto som trochu zapátrala do Francúzskej módy a histórie a dnes sa pozrieme na zopár zaujímavosti. 

Začneme teda 18 storočím, kde si môžeme vybaviť Mariu Antoinettu, o ktorej môžeme povedať že svojou odvahou a okázalosťou predbehla danú dobu. Keď sa spomenie meno tejto panovníčky tak si môžete vybaviť stuhy, mašle, pastelové farby a okázalé parochne. Zato všetko však vďačí Rose Bertin, ktorá bola obyčajnou krajčírkou, ale vďaka tomu čo všetko dokázala Antoinette vytvoriť si zaslúžila post slávnej módnej návrhárky vo Versailles. Ona vytvorila pre Mariu 300 modelov ročne, ktoré však panovníčka nemala na sebe dva krát. Pokračujeme 19. storočím kde najväčšinou inšpiráciou bola manželka Napoleona ale len do doby, kedy tunajšie kurtizány, herečky, speváčky a bohaté mešťanky nezačali kvázi diktovať čo sa bude nosiť a čo bude trendom. V tej doba sa dokonca otvoril prvý módny dom, kde si ľudia chodili kupovať odev v prijateľnej cene a preto si tieto kúsky mohli dovoliť aj ľudia z nižších vrstiev. Zrazu sa začalo hovoriť aj o spodnej bielizni, na ktorú sú Francúzky potrpia aj dnes. Toto obdobie sa veľmi podpísalo na móde, pretože široké okolie sa začalo zaujímať práve o toto obdobie, aj vďaka časopisu Vogue a preto sa odevy začali vyrábať vo veľkom. Samozrejme že podľa druhu oblečenia sa poznalo kam ženy patria. Žena bola akousi vyzitkou svojho muža, dcéry boli vyzitkami svojich otcou a tak ďalej. Skrátka vždy ste museli byť perfektné aby ste zapadali do ideálov dannej doby. Ak si neviete predstaviť čo sa vlastne vtedy nosilo tak Vám to teraz prezradím. 

Dámy v 19. storočí nosili biele dlhé šaty, malú kabelku, slnečník na ochranu pred slnkom, rukavičky, brošne a náramky. To však bol odev len bohatšej a strednej vrstvy. 

Zaujímavým prvkom začiatku 20. storočia sa stal typ nezávislej ženy s
chlapčenským štýlom, ktorý sa volal garconne. Až mnoho rokov potom, ale padli všetky tabu a vďaka
návrhárovi Courregeovi vstúpil do ulíc nohavicový kostým a minisukňa…V 20. storočí sa toho udialo mnoho a práve preto sa Francúzsko stalo Mekkou módy. 20. storočie sa delí na dve obdobia. A to obdobie pred vojnou a po vojne. V tej dobe boli základom oblečenia rovný korzet a dlhá sukňa až k členkom. Keďže sa v tom ťažko chodilo tak ženy len tak cupkali. Keď sa v Paríži odohral balet Šeherezáda nastalo obdobie živých farieb zdobených zlatom, striebrom a oceľou. Ale ako to pokračovalo po vojne si rozoberieme v inom článku. Teraz sa však presunieme do modernej doby.

Musíme si však priznať že v dnešnej dobe už Francúzku šliape na päty anglický , belgický, španielsky, japonský ale aj holandský módny návrhári. Mne osobne sa páčili návrhy od Alexandra McQueena, Alexa Chunga, Vivien Westwood, Drien Van Noten, Manolo Blahnik, Kenzo Takada a mnoho iných.  Je síce pravda že Francúzko je hlavným dejskom fashion weekov ale možno je to preto tak lebo je to nejaký stereotip. Všetky ženy na svete si však predstavujú francúzky ako elegantné dámy, z vkusom, dobre ladenými doplnakami, ako nakupujú v butikoch od svetových značiek, papkajú croasanty, piju kávičky v kaviarňach, fotia sa pri výkladoch. Veľa z nás si dokonca myslí že francúzky sú ženy, ktoré nosia kostýmčeky, ktorými sa preslávila Coco Chanel, nosia barety, a mokasíny. Pravda je však taká že o francúzkach je známe že dokážu zmeniť svoj štýl obliekania behom minúty. Sú to ženy, ktoré dokážu pretransformovať oblečenia a to tak že zo starej veci urobia novú. Nejaký ten trend skrátka vytiahnú opäť po pár rokoch a spravia z neho opäť doménu fashion weekov. Dnes však väčšina francúziek pôsobí ako šedé myši. Aspoň čo sa staršej generácie týka, pretože tá mladšia chce vyzerať ako modelky z časopisov, chcú sa podobať Američankam, Angličankam a skrátka všetkým tým veľkým módnym hviezdam. Preto ste si mohli všimúť že aj vo filme Emily in Paris sú francúzky striktnejšie, pôsobia obyčajne, zatiaľ čo Emily a Mindy sú odvážne. Experimentujú z módou, doplnkami, štýlmi, topánkami, vlasmi a makeupom. Zatiaľ čo Emilina šéfka stavia na starú klasiku, eleganciu, značku a nevyčnieva veľmi z davu. V tomto seriály je pekne ukázané ako módu vnímajú staršie ženy a generácie a ako zase tie mladšie. Samozrejme že Emily a Mindy nie sú francúzsky ale napr aj taká Camille Vás dokáže občas poriadne prekvapiť. 

Preto si myslím že dnešná francúzska móda je spojením niečoho starého a niečoho nového a veľmi by som to chcela vidieť na vlastné oči. Je to niečo čo Vás nemôže prekvapiť ale za rohom príde niečo čo Vás ohromí. Mnoho návrhárov, majteľov parfémov či módnych redaktorov sa vyjadrilo, že stretnúť v dnešnej dobe elegantnú, snobskú francúzku už nie je tak jednoduché. Mnoho z ních sa vraj stráca a kašlu na módu, pretože chcú vyzerať inteligentne ale aj trendy, a pokiaľ niečo udá Londýn, Miláno či New York tak po tom proste idú.  Jeden francúzsky parfumér vraví: „Pred 15. rokmi Francúzky nosili džínsy len cez víkendy alebo pri športovejších udalostiach. Džínsy samozrejme patria hlavne k mladej generácii, ale prečo ich nemôžeme občas odložiť? Dnes ich nosia na večerné párty a do divadiel.“ Je však pravda že tá pravá eleganciu u mladej generacie nejak mizne a na čele sú už skôr Londýnčanky, ženy z Milána či New Yorku. Všetko je to však spôsobené tlakom okolitých krajín, ekonomikou a politikou. 

Dnešná doba v tomto priemysle je celkom drsná, pretože ak nejdete s trendom ako by ste neboli. Preto sa možno z Paríža vytráca francúzka elegancia, pôvab, štýl a drzá namyslenosť. 

AKO TO VNÍMATE VY? CHCETE NAVŠTÍVIŤ PARÍŽ ALEBO VÁS LÁKA UŽ INÉ MÓDNE MESTO?

OOTD: BARTEKA: BAZOS
SVETER, NOHAVICE: SECOND HAND
KABELKA: SHEIN
TOPÁNKY: GATE






You Might Also Like

1 comments

  1. Díky za super historické okénko. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. Paříž je nádherná. Ráda bych se tam někdy podívala. Přeji, aby ti to vyšlo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe