AKÝ JE ROZDIEL MEDZI SAKOM A BLEIZROM?

októbra 19, 2022

 



Ahojte Glam rodinka. 

U nás boli opäť nejaké tie teplejšie dní a preto som vytiahla tento krásny fialový blaizer z Bonprixu. No a pri rozmýšľaní nad tým, čo Vám napíšem o čom bude tento článok ma napadla otázka či viete aký je vlastne rozdiel medzi blaizrom a sakom. Niekto si možno myslí že slovíčko bleizer je v angličtine Takže dnes Vám vysvetlím rozdiel. 


HISTÓRIA 

Možno ste to vedeli a možno nie ale poznáme dve druhy bleizrov. Jedno rádové a dvojrádové a každé ma inú historiu. Dvojradový bleizer je odvodený od krátkeho dvojrádového saka, ktoré v 19 stor. tvorilo súčasť uniformy britského námorníctva. Tento názor pochádza vraj od vojenskej fregaty Blazer, ktorého kapitán nechal ušiť podobný odev celej posádke pri príležitosti návštevi kráľovej Viktorii. Časom sa tento odev dostal medzi ostatné posádky ľodí a medzi ľudí sa zrejme dostali vďaka krajčírom, ktorí tieto odevy šili pre námorníkov. 

No a jedno rádové sako nemá žiadnu zaujímavú historiu, iba tú, že sa vyvinul z klubového saka v 19. storočí, ktoré nosili anglicky veslári. 

AKÝ JE TEDA ROZDIEL MEDZI SAKOM A BLEIZROM

Bleizer je vlastne športovejší typ saka, ktorý má dvojradové alebo jednoradové zapínanie a je omnoho pohodlnejší než klasické sako. Je to veľmi originálny kúsok, ktorý by Vám nemal chýbať v šatníku. Navyše sa hodí na všetky príležitosti, či už eventy, romantickú večeru, párty, svadbu ako hosť, atď. Tento kúsok môžete nosiť aj s iným materiálom než je on samotný, čiže denim, semiš, koženka atď. No a samozrejme že sa hodí aj k šatám, sukniam, shortkam či jeansom. Preto aspoň jeden bleizer Vám určite nesmie chýbať v šatníku. 

No aké sú teda saká? To si môžete prečítať v mojom staršom článku práve o tomto kúsku. Verím že vďaka tomu pochopíte rozdiel. 

MÁTE RADŠEJ BLEIZER ALEBO SAKO? MÁTE BLEIZRE AJ V INÝCH NEŽ NEUTRÁLNYCH FARBÁCH?          


OOTD: BLAIZER: BONPRIX

TROUSERS: STARSTYLE

SHOES, BAG: SHEIN












You Might Also Like

1 comments

  1. Nikdy jsem ty rozdíly pořádně nechápala, pro mě bylo všechno vždycky sako. :D Perfektní outfit! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe